Een dagje over de grens

Tijdens een avondlijke borrel met een aantal gasten van Bagni Vittoria, vertelde een oude Italiaanse (gewezen) zeeman dat ik zeker Termoli (in Molise) zou moeten bezoeken. Een prachtige, oude havenstad aan de kust. Via een mooie wenteltrap op de kade zou je de historische binnenstad kunnen bereiken. Hij vertelde me onder meer dat de muren en huizen hoog en de straten smal zijn gemaakt, om zowel de vijand als de warmte buiten te sluiten.

Nieuwsgierig geworden door zijn verhalen, besluit ik een dagje naar Termoli te gaan. Vanuit Vasto kronkelt de weg langs de zee. Het is relaxed rijden. En ik ben al snel in Molise. Een van de jongste provincies van Italië. Tot 1963 behoorde het nog tot de Abruzzo. In Termoli aangekomen, stop ik direct even om foto’s van het zeer brede zandstrand, de palmen en de fijne blauwe lucht te maken… Dan rijd ik weer door op zoek naar een parkeerplek. Regelmatig rijd ik een eenrichtingsweg in, om vervolgens weer door de hele stad te moeten rijden. Uiteindelijk vind ik een plaatsje dicht bij de oude binnenstad.

Het centro storico blijkt op een schiereiland te liggen en volledig ommuurd. De muren rijzen direct uit de zee op, wat het geheel een imposant uiterlijk geeft. De wenteltrap, zoals beschreven door de zeeman, vind ik al snel aan de havenzijde van Termoli. Maar omdat het inmiddels al lunch is, zoek ik eerst een restaurantje op voor mijn favoriete pasta: met vongole.

Het gezicht van het historische centrum wordt bepaald door het in de 13e eeuw gebouwde Castello Svevo. In zee twee nog voor de visserij in gebruik zijnde trabocchi. Houten vissershuisje die je ook langs de hele Abruzzese kust ziet. Vanaf het centro storico kun je er mooi bovenop kijken en zie je hoe de netten in het water gelaten worden. Verder is het vooral -zoals in zovele Italiaanse  dorpen- heerlijk om rond te slenteren en te genieten van de doorkijkjes, leuke details en het Italiaanse leven.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s