Cichorei

Nog zo’n bijzondere groente uit De Tuin van de Tuinvrienden: cichorei. In Nederland heb ik het nog nooit gegeten. Ook in Italië is deze groente -net als cime di rapa- behoorlijk populair. De groente is familie van witlof en smaakt bitter. Helaas kon ik niet zo veel recepten vinden op het internet en in mijn boeken. Op mijn vraag op Twitter en Facebook om recepten met deze groente door te geven, kreeg weinig respons.

chicorei
Dus was ik aangewezen op mijn geheugen. Op een mooie zondag in Le Marche (net boven de Abruzzo) streek ik neer in het restaurant van een hotel in een klein bergdorp. In het Italengels probeerde ik de specialiteiten van de streek te achterhalen. Ik weet niet meer precies wat ik allemaal gegeten heb, maar het was veel. Zo veel zelfs, dat ik mijn best moest doen om ze te overtuigen dat het écht heel erg lekker was. Toen ik de rekening kreeg, zag ik dat ze halve porties hadden doorberekend…
Maar nu ik dwaal af. Een van die gerechten was chicorei. Het werd geserveerd met een polenta-pannenkoek en diverse hammen en salami’s. En lekker dat het was.

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 4 plakjes ontbijtspek, in stukjes gesneden
– bos cichorei
– chilivlokken
– 50 gr polenta
– 100 gr bloem
– 300 ml melk
– zout
– olijfolie

Voor de pannenkoekjes mix je de polenta met de bloem, melk en een beetje zout.
Giet het beslag in een warme koekenpan en laat langzaam garen.
Bak de pannenkoek aan twee kanten lichtbruin.
Was de cichorei en doe het in een pan kokend water.
Laat enkele minuten koken.
Laat het uitlekken.
Bak het spek uit.
Doe de cichorei in een schaal.
Besprenkel met olijfolie en voeg chilivlokken naar smaak toe.
Doe er als laatste de spekjes over.

Cichorei

 

ps ik ben vergeten een foto van de pannenkoekjes te maken…

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s