De Tuin

Op Facebook volg ik Tuinvrienden, een pagina van de vriend van een oud-collega. Ik heb er nooit zo’n aandacht aan besteed. Ik dacht daar is gewoon iemand lekker aan het tuinieren, maar er zit een heel verhaal achter. Afgelopen maandag bracht ik een bezoek aan deze Tuin. Een moestuin én een bongerd. Prachtig gelegen naast de Oude Kerk in Oosterbeek. Hier zet Erik van der Gronden het werk van zijn vader voort.

Als ik kom aanrijden, zie ik de mooie oude kerk. Ik stap uit om een paar foto’s te maken. Wanneer ik om de kerk loop, zie ik de tuin al liggen. Erik is net bezig met een rondleiding. Ik sluit aan en hoor direct zijn liefde voor de omgeving, het tuinieren en het vertellen. Zijn vader werkte jaren met hart en ziel op deze plek. In de loop der tijd verzamelde hij een groep tuinvrienden om zich heen. Deze konden tegen een kleine vergoeding hun eigen maaltje plukken in de tuin. Toen vader Henk overleed, besloot Erik zijn werk voort te zetten. Met een aantal vrijwilligers en zijn broer zorgt hij ervoor dat de vaste Tuinvrienden nog steeds hun portie groente en fruit kunnen plukken. Wat ‘over’ is, komt op de tafel te liggen. Voorbijgangers kunnen tegen een vrijwillige bijdrage het een en ander meenemen.

We lopen langs de diverse slasoorten, de diverse kruiden (de geur van de koriander zit nog in m’n neus, heerlijk), de hondjes Nikki en Makker (het zijn echt oude rakkers geworden, maar nog steeds even mooi en lief), de fruitbomen (de pruimen zijn bijna rijp; ook nu al best lekker)… Erik heeft overal wel iets over te vertellen: dit zijn nieuwe bomen; toch hebben ze al veel fruit. Dit is de laatste basilicum; het wordt bijna te koud ’s nachts. Hier komt volgend jaar een nieuw bed met aardbeien…

Verder zie ik prei, pompoen, courgettes, heel veel kruiden, maar ook aardappeltjes, moessla, artisjokken, cicorei en… cime di rapa. Een groente die heel veel in Puglia, een streek in het zuiden van Italië, wordt gegeten. Met twee tassen met diverse groenten en kruiden én een berg inspiratie vertrek ik naar huis.

De komende tijd zal ik regelmatig berichten plaatsen met Eriks weetjes, zijn groenten en mijn recepten. Morgen start ik met orecchiette alla cime di rapa.

Wil je meer weten over De Tuin, ga dan naar de Facebook-pagina Tuinvrienden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s