David en zijn opa

Op de laatste dag van mijn verblijf in Bagni Vittoria ontmoet ik David. Deze grote, vriendelijke Amerikaanse man is met zijn vrouw en een bevriend stel op pad in Italië. Ik raak met hem in gesprek tijdens het ontbijt en ontdek dat hij Italiaanse roots heeft. 35 jaar geleden werd hij met zijn vriendin -die nu zijn vrouw is- verliefd werd op Italië. Regelmatig keert hij terug.

Deze keer leidt hij een bevriend stel rond. Hij loopt met een stok en al snel blijkt waarom. Vijf dagen voor zijn vakantie kon hij opeens niet meer zien. Het werd hem zwart voor de ogen. Snel werden tests gedaan. David blijkt een tumor in zijn hoofd te hebben. Met tranen in zijn ogen vertelt hij dat hij toch de vakantie wilde laten doorgaan.

David is dol op geschiedenis en vindt het geweldig om verhalen bij oude foto’s te zoeken. Zijn opa, die naar Amerika emigreerde en vervolgens in de 1e Wereldoorlog in Europa moest vechten, liet fotoboeken na. Hij probeert de route van zijn opa uit te vinden. Met de weinige informatie die bij de foto’s staat, bijvoorbeeld ‘boerderij van Marie’. En met de informatie over het bataljon van zijn opa. Langzaam vordert zijn zoektocht. Hij stuit op een filmpje van een Frans dorpje. De beelden die hij daarop ziet, lijken overeen te komen met de foto’s van zijn opa. Hij monteert de foto’s in de film en stuurt het naar de burgemeester van het dorp in Frankrijk. Ze wisten daar niet dat er nog zoveel oud beeldmateriaal bestond. David wordt uitgenodigd, gaat naar Frankrijk, maakt de route die zijn opa maakte en wordt ereburger van het dorp…

David Tedesco

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s