Italiaanse rijst op Arnhemse sawa

Arnhem heeft sawa’s, rijstvelden. In het park Sacre Coeur aan de Velperweg heeft beeldenkunstenares Joyce Bloem samen met haar zus, schrijfster Marion een kunstwerk Sawa Belanda gemaakt. Het project omvat rijstvelden en gedenkstenen met boekteksten. Ik kom in de zomer vaak in dit park omdat Teuntje, mijn hond, er zo heerlijk kan zwemmen. De indrukwekkende verhalen uit de geschiedenis van Nederlands-Indië heb ik gelezen. Die sawa’s? Ach, die liggen er. Daar heb ik nooit zo veel aandacht aan besteed. Tot vorige week.

Het was ’s ochtends in het park een drukte van jewelste. En ja, als je er regelmatig komt, druk met ‘vreemde’ mensen. Er reed zelfs een auto in het park, wat een geïrriteerd gemompel opleverde bij de hondenbezitters. Uit de auto werden kisten met plantjes gehaald. Rijstplantjes, zo bleek later, toen ik in gesprek raakt met Joyce Bloem. Zij vertelde dat het kweken van de rijstplantjes dit jaar veel moeite heeft gekost. Ze worden gekweekt op een school in Velp. Er was veel mislukt, maar deze Indiase en Italiaanse (!) rijstplantjes hebben het overleefd. De vrijwilligers – de een op blote voeten en de ander met grote rubberlaarzen- krijgen instructies om de plantjes met veel zorg te behandelen. Een voor een worden ze geplant. Een hele klus. Nu maar hopen dat ze aanslaan en niet vermorzeld worden door de loslopende honden…

Nog niet alle rijstvelden zijn beplant. Wil je meer weten over dit project of wil je helpen, klik dan hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s