Nederlands grondgebied & tulpen

Ik ben niet zo op de hoogte van de geschiedenis van Nederland. En al helemaal niet van de gebeurtenissen in de oorlog. Bijzonder vind ik het als buitenlanders me dingen over Nederland kunnen vertellen.

Zo ontmoette ik op de Engelse begraafplaats een groepje Canadezen: man, vrouw, broer, vriend en hun begeleider. De vader van de broer en zus had in de oorlog in Europa gevochten. Hij had het overleefd. Broer en zus waren zeer goed op de hoogte van het wel en wee van de Canadezen slachtoffers, herdenkingen en militaire rituelen.

De zus vertelde mij dat ze was opgeleid in het ziekenhuis in Ottawa waar onze prinses Margriet is geboren. Ook vertelde zij dat de kamer van het ziekenhuis waar Margriet is geboren, omgedoopt is tot Nederlands grondgebied (extraterritoriaal), zodat de prinses alleen de Nederlandse nationaliteit zou hebben. Tot op heden is er nog steeds een stukje Nederland in Ottawa.

Verder vertelde ze dat Ottawa ieder jaar duizenden tulpenbollen van de Nederlandse overheid krijgt. Als dank voor de bescherming van de leden het Koninklijk huis en de hulp bij de bevrijding van Nederland. Sinds 1953 wordt in Ottawa het jaarlijkse Tulpenfestival georganiseerd. Tien dagen staat Ottawa in het teken van de tulp. De uitgebloeide tulpen worden uiteindelijk weer verkocht en de opbrengst komt ten goede aan een stichting van veteranen en een kinderziekenhuis…

Engelse begraafplaats sangro river

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s