Trulli hier, trulli daar

En als je in Puglia bent, dan móet je Alberobello bezoeken. Een prachtige wit stadje, met een centrum dat op twee heuvels is gebouwd. De naam Alberobello is afgeleid van de uitgestrekte eikenbossen die vroeger om de plaats lagen: Sylva Arboris Belli. 

Alberobello staat bekend om de vele trulli, schattige witte huisjes. Je ziet ze direct als je de stad binnenrijdt. De oorsprong van deze huisjes ligt rond 1500. De huisjes dienden toen als schaduwrijke schuilplaats en opslagruimte voor de landbewerkers. De stenen van de trullo werden gestapeld zonder gebruik te maken van cement. Zo waren de huisjes makkelijk af te breken als de belastinginners van de konings langskwamen.

Alberobello, trullo

Ik weet niet wat ik me had voorgesteld bij het stadje, maar ik was in eerste instantie een beetje teleurgesteld. Alberobello ís mooi. Tegelijkertijd is het ook ontzettend toeristisch. Dit heb ik zowel in de Abruzzo als in Puglia nog niet eerder meegemaakt. En ook hier is de crisis toegeslagen: de winkeleigenaren staan voor hun shop om je naar binnen te praten. Toen ik eenmaal gewend was aan de toeristische status van de stad, kon ik genieten van de sprookjesachtige sfeer die er heerst.

Er zijn ruim duizend trulli in Alberobello. De stad is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Er zijn siamese trulli, een trullokerk, een trullomuseum en een trullo die uit twee verdiepingen bestaat. Echt heel erg mooi om te zien. En ja, ik ben het ermee eens, als je in Puglia bent, dan móet je zeker naar Alberobello gaan.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s