Olijfolie van Caroli

En zo zijn we dus aangekomen bij Antica Masseria Caroli. Een keurig afgesloten terrein met in het midden een trullo. Dooromheen staan antieke machines voor de verwerking van olijven en natuurlijk liggen overal olijven.

Carolis

In een kantoortje treffen we Stefano Caroli. Met grote passen start hij de hem zo bekende rondleiding. In rap Italiaans vertelt hij dat de olijven binnen 24 uur nadat ze geplukt zijn tot olie geperst zijn. Als eerste gaan de olijven buiten op een band waar de takjes en bladeren verwijderd worden. 

Daarna gaan ze via een band naar binnen. Daar worden ze schoongemaakt. Om vervolgens in een grote bak tot een pasta gemalen te worden. Uit deze pasta wordt de olie gemaakt. Dit kan op twee manieren. Bij Caroli gebeurt dit door te persen. Bij de zogenaamde koude persing is de temperatuur heel erg belangrijk en mag zeker niet boven de 28 graden komen. Vervolgens komt er een prachtige olie in mooie vaten. Als trotse eigenaar laat Stefano zien hoe dit mooie product geproefd moet worden. En wat een heerlijke olie. Pittig, prikkelend. 

Dan bezoeken we naar de emballage-afdeling. Om als laatste aan te komen bij de showroom en winkel die gevestigd zijn in een mooie trullo. De eerste die ik van dichtbij kan bewonderen. In de trullo worden naast olijfolie in heel mooie blikjes en flesjes ook de door Caroli gemaakte pasta’s verkocht. 

Stefano wordt tijdens de rondleiding steeds enthousiaster (wellicht door de enthousiaste vragen en aandacht van Matteo; ik luister vooral om zo veel mogelijk van het rappe Italiaanse te begrijpen). Hij vraagt of we ook naar de olijfboomgaarden willen waar op dit moment de pluk nog plaatsvindt. Natuurlijk willen we dat. En zo stappen we in de jeep van Stefano richting de boomgaarden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s