Stierenvlees (1)

Gisteravond stonden de Turkse ‘buren’ (van een paar huizen verderop) op de stoep. Verbaasd deed ik de deur open. We groeten elkaar altijd vriendelijk, maar verder dan een ‘Alles goed?’ gaat het contact niet. Ik was aangenaam verrast toen ze me vlees aanboden omdat het Offerfeest was. Heel erg leuk. Het bleek stierenvlees te zijn. Nog nooit eerder heb ik -volgens mij- stierenvlees gegeten.

Na even te hebben gegoogled, kwam ik vooral Franse gerechten tegen met stierenvlees. En dus ben ik vandaag aan de slag gegaan met een gardianne de taureau. Een stoofschotel uit de Camargue. Het vlees wordt eerst een nacht in een marinade gelegd. Daarna mag het ruim 3 uur stoven.

Ingrediënten (voor 6 personen):
1,5 kilo stierenvlees
1 l rode wijn (bij voorkeur een Côtes du Rhône)
2 uien, schoongemaakt en in tweeën gesneden
4 kruidnagels
2 wortels, in dikke plakken
1 stengel bleekselderij
1 stuk venkelknol
sinaasappelschil en -rasp
takjes rozemarijn
takjes tijm
zout en peper
1 stuk pekelvlees (heb ik er niet in gedaan)

Gardianne de taureau

Eerst begin ik met het aan stukken snijden van het vlees.
Dan doe ik de kruidnagels in de uien en voeg die bij het vlees.
Vervolgens voeg ik de wortels, bleekselderij, venkel, sinaasappelschil en -rasp, rozemarijn, tijm en zout en peper toe.
Ik heb het pekelvlees weggelaten, maar nog wel knoflook toegevoegd.

Gardianna di taureau

Roer daarna alles door elkaar en voeg wijn toe totdat alles goed onder staat.
Dek het goed af en zet het voor minimaal 1 nacht in de koelkast.
En daar staat het nu in te trekken. Morgen deel 2 van het recept.

Guardianna di taureau

 

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s