Focaccia – poging 2

Vandaag staat er weer het maken van focaccia op het programma. De eerste was te droog en flauw. Weer door een hele serie recepten gelopen en deze keer heb ik er één gekozen van 24Kitchen.  Mét rozemarijn en zwarte olijven.

Ingrediënten
2 takjes rozemarijn
300 gr tarwebloem
175 ml water
7 gr instantgist
beetje olijfolie
2 tl grof zeezout
50 gr olijven

Doe de bloem op een schoon werkvlak en maak in midden een kuiltje. Doe daarin het water, de gist, de fijngesneden rozemarijnnaaldjes en een beetje olijfolie. Omdat ik de focaccia van gisteren een beetje droog vond, doe ik er vandaag iets meer olijfolie in. Strooi dan het grof zeezout aan de buitenrand van de bloem (zout en gist schijnt niet goed samen te gaan…). Hussel alles door elkaar en kneed het tot een goed deeg (zo’n 10 minuten doorkneden). Doe er dan wat bloem over en leg de bol in een kom. Doe daaroverheen huishoudfolie en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200C.

Snijd de olijven grof en doe ze door het gerezen deeg. Rol of druk het deeg uit op met bakpapier bedekte bakplaat. Het deeg moet zo’n 1 cm dik blijven. Snijd het deeg kruislings in en bedek het met een vochtige doek. Laat het nu zo’n 15 minuten rijzen.

Haal de vochtige doek van de focaccia en besprenkel het met olijfolie en strooi er grof zeezout over. Laat het brood in 20 minuten goudbruin bakken.

Focaccia met olijven

 

Advertentie

4 Comments

 1. Mmm… te weinig water, volgens mij, waardoor het droog blijft. En instantgist wordt beter geactiveerd door een zure component, bijvoorbeeld een scheutje karnemelk.
  Probeer gewone broodgist in deze verhoudingen: 300 gr bloem, 1 gr broodgist (mespuntje), 150 ml water, kneden, nachtje in de koelkast leggen. De ochtend daarna kneed je er nog 50 ml water, 20 ml olijfolie en halve theelepel zout in. Laat buiten de koelkast rijzen, ’s middags moet het klaar zijn
  🙂

 2. Ik ben met MarinaV mee eens, te weinig water en wat mij betreft te weining olie. Ik gebruik ongeveer 300ml vocht (water en melk, samen en op lauwarme temperatuur) voor 400/450g bloem en vlink olie. Ik gebruik normaal ook instant gist maar ik activeer het altijd eerst in de vocht met een theelepeltje suiker, ook al ze zeggen dat het niet nodig is, maar het is mij nooit gelukt om een echte mooie rijzing van het deeg te krijgen zonder deze fase. Daarna, ik gebruik geen keukenpapier maar ik doe het direct op de bakblik die vlink met olie is besmeerd. Ik sprei de deeg uit met de handen en draai het om zodat het wordt op beide kanten goed ingevet. Uuuh het klinkt alsof ik een hele vette focaccia bak! Het is niet helemaal niet zo maar het hoort een beetje bij…
  Met verse gist komt het heel veel beter uit, helaas vergeet ik altijd om op tijd te kopen bij de bakker.
  De rest doe jij helemaal goed hoor, ik vind het knap van je om geen stampot te koken maar een focaccia, het is trowens ferragosto morgen toch? ^_^

  1. Dankjewel voor je tips (en je recept, dat ga ik zeker proberen). En… ik heb nog nooit boerenkool gemaakt… daar krijg ik vast heel veel spijt van als ik ooit in Italië zal wonen. Toch deze winter maar eens proberen 🙂
   En wat een ferragosto… regen, koud, brrrr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s