Tomatensaus: een beeldverhaal

Tomatensaus - recept
Veel Italianen – rijk en arm – maken in de zomer hun eigen voorraad tomatensaus. De meesten doen het na Ferragosta (15 augustus) want dan zijn de tomaten op z’n lekkerst. Dit leek mij ook heel leuk en handig om te doen. Eerst maar eens proberen met een kleine hoeveelheid.
Het begint natuurlijk met het recept. Diverse boeken nagekeken en er uiteindelijk eentje uitgekozen (met een reserve-recept).
Ik had zo'n 5 kilo tomaten gekocht. Ze pasten niet allemaal in de pan...
Ik had zo’n 5 kilo tomaten gekocht. Ze pasten niet allemaal in de pan…
De gewassen tomaten gaan in stukjes in de pan, met een beetje water, een gesnipperd uitje, basilicum en selderij.
De gewassen tomaten gaan in stukjes in de pan, met een beetje water, een gesnipperd uitje, basilicum en selderij.
En lekker laten koken...
En lekker laten koken…
De prut in de zeef. Zo'n handige met een persje erin. Heb ik speciaal nog bij mijn moeder opgehaald. Die maakte daar vroeger de appelmoes mee.
De prut in de zeef. Zo’n handige met een persje erin. Heb ik speciaal nog bij mijn moeder opgehaald. Die maakte daar vroeger de appelmoes mee.
Het resultaat: een waterige saus. Snel over naar recept 2.
Het resultaat: een waterige saus. Snel over naar recept 2.
Nu de velletjes van de tomaten halen en de dikke witte stukjes eruit snijden. Alles in een pan en dan met de staafmixer fijn maken. Uiteindelijk heb ik de beide sauzen door elkaar gedaan.
Nu de velletjes van de tomaten halen en de dikke witte stukjes eruit snijden. Alles in een pan en dan met de staafmixer fijnmaken.
Uiteindelijk heb ik beide sauzen samengevoegd. Én er nog wat zout bijgedaan.
Uiteindelijk heb ik beide sauzen samengevoegd. Én er nog wat zout bijgedaan.
Dan de flessen nog even steriliseren.
Dan de flessen nog even steriliseren.
En daar staan ze dan. De potten met zelfgemaakte tomatensaus!
En daar staan ze dan. De potten met zelfgemaakte tomatensaus!
Advertentie

3 Comments

  1. Mijn moeder belde gisteren om te zeggen dat de eerste kist tomaatsaus ligt al klaar voor haar lieve kleinkind! Sinds ik in Nederland woon, wil ik graag bij haar zijn om van haar de recept en trukjes te leren, het lukt helaas dit jaar nog niet… Waarom was ik niet bij als ik nog dichtbij woonde? ah tja..ik had het druk met het werk, ik ging uit met vrienden….en was niet zo into het food thing. Jammer! Zal ik ooit inhalen? hoop ik wel.
    Maar wat ik wel weet is dat in haar saus geen velletjes en geen zaadjes zitten, en dat toen dagen lang waren mijn ouders bezig waren met tomaatsaus te bereiden, aten wij ’s avonds gewoon een soort koude soup van de extra vocht van de tomaaten, met wat basilicum, knoflook, zout en olijfolie erin (daar zaten ook de zaden). Wij deden gewoon stukjes oude brood erin en…oh wat lekker! heel verfrissend en rehidraterende eten die zo nodig was met de hitte van augustus!
    Ik ga nu slapen met deze mooie herinnerig …en heel veel heimwee!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s