Ode aan de trabocco

Als je langs de Abruzzese kust van Pescara naar Vasto rijdt, zie je ze regelmatig in zee staan. De eeuwenoude -vrijwel geheel van hout gemaakte- vissershuisjes op houten palen: de trabocchi. Niet voor niets wordt dit deel van Abruzzo de Costa dei Trabocchi genoemd.

Een prachtig gezicht, die houten stellages, loopbruggen, bedradingen en grote netten. Al sinds de 17e eeuw worden ze gebruikt voor de visvangst, als vervanging voor de kleine vissersbootjes. En nog steeds worden ze gebruikt; alleen wel steeds minder. De laatste decennia worden ze bijna niet meer gebruikt. Echter, met speciale subsidies van de regio Abruzzo konden de eigenaren de trabocchi renoveren en onderhouden. En zo ontstonden er opeens restaurants midden in zee.

Ik heb nog steeds niet gegeten in een trabocco, maar het schijnt een enorme belevenis te zijn. Je bereikt ze door de bordjes aan de kant van de weg te volgen. Meestal moet je nog even een stukje lopen, maar dan kun je over houten loopplank naar het restaurant lopen en genieten van al het fijne uit de zee…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s