Gitaar voor in de keuken

De laatste middag van mijn verblijf in Italië wilde ik nog even een paar leuke keukenspulletjes kopen. Een van mijn wensen was een chitarra. Een typisch product uit de Abruzzen. Het is een aan twee kanten met snaren bespannen houtwerk waarmee je pasta maakt. Pasta alla chitarra om precies te zijn. Het lijkt op spaghetti maar het is platter. Tot nu toe had ik er nog geen gezien. Luigi van Bagni Vittoria stond net met een andere gast te praten, toen ik hem vroeg waar ik een chitarra kon halen. Ja, dat was lastig uit te leggen. De andere gast, Maria, besloot zich snel om te kleden en mij voor te gaan in Vasto om zo snel en makkelijk te winkelen te bereiken. Bovendien kon ze mij direct van advies voorzien. Heel handig!

Chitarra

Chitarra

Je maakt de pasta alla chitarra als volgt. Eerst maak je het deeg voor de pasta. Voor 1 persoon gebruik je 1 ei en voeg daarbij zoveel bloem (of een combinatie van bloem en griesmeelbloem) totdat je een fijn deeg hebt. Laat dat deeg een half uurtje rusten onder een schone (thee)doek.
Na dat halfuurtje rol je het deeg uit in lange lappen (met deegroller op met bloem bestoven ondergrond of in pastamachine). Snijd de vellen op lengte voor de chitarra.

PastamachinePastavellen

Leg dan een vel op de chitarra (afhankelijk van de breedte kies je een kant van het apparaat) en rol er met lichte druk met een deegroller overheen. De pasta valt dan vanzelf door de snaren in het opvangbakje. Maak zo van alle vellen spaghetti alla chitarra.

Chitarra met pastaChitarra met pasta

IMG_4552

Zet intussen een grote pan met water en zout op. Als het water kookt, kan de pasta erin. In een minuutje of twee is de pasta al klaar.

 

 

Advertentie

2 Comments

  1. ziet er mooi uit, hoewel ik niet helemaal het verschil weet met tagliatelle…. Ik was vanochtend nog in de kookwinkel voor een rekje om spaghetti aan te drogen te hangen. Maar die kostte 35 euro. Dus voorlopig doe ik het nog even om de bezemsteel hangen 😉

  2. Dank je, Lotje. Spaghetti alla chitarra is veel smaller dan tagliatelle. Ik heb nu de brede kant van het apparaat gebruikt. Het is eigenlijk platte spaghetti… Droog jij de spaghetti om te bewaren? En zo ja, kun je het dan lang goed houden? Wel een goed idee, zo’n bezemsteel. Ik heb het door de hele keuken over de stoelleuningen hangen… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s